Page 10 - educatie-tehnologica-5
P. 10

Unitatea 1:
        Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană, alimentația echilibrată


           Cerealele – hrana de bază
                                                                               Endosperm
           Cerealele constituie baza alimentației pentru oameni.                                     Înveliș
           Un bob de cereale conține proteine, glucide (amidon), vitamine din
        complexul B, minerale – fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fibre (celuloză).
           Prin procesul de prelucrare se pierd foarte multe elemente nutritive.
        Valoarea alimentară maximă o au cerealele integrale, care conțin toate
        componentele bobului.
           l Grâul este un aliment de bază în lumea întreagă, el conține în prin-
        cipal glucide (amidon) și proteine (gluten). Din grâu se obțin fulgi, griș,
        făina (albă, semialbă, intermediară, neagră) necesară fabricării pâinii,
        produselor de panificație, de patiserie și a pastelor făinoase. Se recoman-
        dă făina integrală sau de „grâu întreg”, care conține toate componentele
        bobului de grâu.                                                                            Germene
           l Porumbul – prin măcinarea boabelor  se obține mălaiul, folosit pen-  Bobul de grâu
        tru mămăligă, pufuleți și fulgi. Din germenele bobului se extrage ulei.
           l Orezul are conținut scăzut de proteine, celuloză și sodiu, cel mai mare conținut de amidon (90%) și nu
        conține  gluten. Se folosește la diferite preparate, dar și la fabricarea amidonului, a zahărului, a alcoolului etc.
           l Secara conține mai puține proteine și mai multă celuloză decât grâul. Din făina de secară în amestec cu
        mierea de albine se prepară turta dulce. Boabele se utilizează ca materie primă în industria amidonului, gluco-
        zei, alcoolului etc.
           l Ovăzul se zdrobește cu coajă cu tot și se consumă sub formă de fulgi de ovăz.
           Glutenul (proteina din grâu, secară, orz) poate provoca boala celiacă (intoleranță la gluten).


           Zahărul – dulce, dar periculos

           Zahărul se extrage din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr. Alb
        sau brun, zahărul are gust dulce și diverse forme: tos, pudră, cuburi etc.
           Zahărul conține glucide (zaharoză) în proporție de 96-99,9%. Se folo-
        sește ca îndulcitor pentru băuturi, la produse de panificație, patiserie și
        cofetărie, la produsele zaharoase (bomboane, rahat, ciocolată etc.), dar
        are și rol conservant. Consumat în exces duce la obezitate, hipertensiu-
        ne, carii dentare, diabet și probleme cardiace.
                                                                                           Zahăr

                                              Uleiurile vegetale – un plus de savoare
               Știați că?
                                              Uleiurile vegetale se extrag prin   Uleiurile vegetale conțin lipide,
        l Nu este indicat să aruncăm uleiul uzat la   diferite metode din părți ale plan-  vitaminele E, K, și fier. Ele se folo-
        chiuvetă sau în mediul înconjurător. Uleiul   telor oleaginoase:      sesc în diferite scopuri: la prăjeli,
        uzat se colectează și se reciclează, constitu-  l din semințe: floarea-soarelui,  aluaturi, sosuri, ca dressing la sala-
        ind, după caz, hrană pentru animale, materie
        primă pentru fabricarea săpunului, biodisel     soia, rapiță, susan, sâmburi de stru-  te, în conserve etc. Uleiurile își pierd
        (un combustibil folosit de mașinile eco).  guri;                      proprietățile nutritive prin încălzire.
                                              l din fructe: măsline, nuci, co-
        l Zahărul nu are aport de elemente nutritive,
        ci doar de calorii.                cos, palmier;
                                              l din tuberculi: arahide;
        l Există  zahăr  adăugat  în  multe  alimente;
        trebuie să citiți cu atenție etichetele.  l din germeni: porumb.


                                                                          Ulei
        16
   5   6   7   8   9   10   11   12