Page 11 - educatie-tehnologica-5
P. 11
De reținut!
l Fructele și legumele sunt cele mai importante l Cerealele sunt baza alimentației pentru oameni.
surse de vitamine și antioxidanți. Este indicat să mân- l Zahărul este o importantă sursă de energie și
căm cinci porții de legume și fructe în fiecare zi. are rol conservant. Consumat în exces duce la obezi-
l Uleiul se obține din plante oleaginoase. Uleiul tate, hipertensiune, carii dentare, diabet și probleme
uzat se colectează și se reciclează. cardiace.
Aplicație
Soia este o plantă foarte hrănitoare, din familia leguminoase. Folosiți
internetul ca sursă de documentare și:
l Prezentați valoarea nutritivă a boabelor de soia.
l Enumerați trei produse alimentare care se obțin din soia.
l Descrieți „călătoria” bobului de soia de la recoltare până la obține-
rea laptelui de soia.
Soia şi produse din soia
Și tu poți!
1. Colectați corect uleiul alimentar uzat
Uleiul alimentar utilizat este reciclat pentru a se evita impactul negativ asupra mediului înconjurător.
Asigurați-vă că și în gospodăria voastră respectați regulile de bază:
l Lăsați uleiul folosit să se răcească.
l Strecurați-l pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare.
l Puneți uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă.
l Duceți uleiul uzat la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.
2. Calendarul consumului de legume și fructe
Pentru o alimentație sănătoasă, consumul zilnic este de trei porții de legume și două porții de fructe. Desenați
pe un carton și completați zilnic calendarul săptămânal al consumului vostru de legume şi fructe.
Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Duminică
roșie măr
Săpt. ardei kiwi
1
ceapă
3. Mâncăm colorat, trăim sănătos!
Nutriționiștii au împărțit fructele și legumele în cinci grupuri cromatice. Fiecare culoare oferă un set diferit
de beneficii pentru sănătate. Realizați un poster în care să ilustrați semnificația culorii legumelor și fructelor
și beneficiile pentru organism.
4. Tablouri din semințe 5. Paste în culori
Realizați tablouri din semințe diverse (cereale, Realizați un ta-
floarea-soarelui, leguminoase, dovleac, susan, mac blou decorativ, folo-
etc.), respectând normele specifice de securitate și sind paste făinoase
sănătate în muncă. Acolo unde este posibil, folosiți de diferite forme și
și materiale refolosibile. culori. Tablou din paste făinoase
17

