Page 11 - educatie-tehnologica-5
P. 11

De reținut!

           l  Fructele și legumele sunt cele mai importante    l Cerealele sunt baza alimentației pentru oameni.
        surse de vitamine și antioxidanți. Este indicat să mân-  l Zahărul este o importantă sursă de energie și
        căm cinci porții de legume și fructe în fiecare zi.  are rol conservant. Consumat în exces duce la obezi-
           l Uleiul se obține din plante oleaginoase. Uleiul   tate, hipertensiune, carii dentare, diabet și probleme
        uzat se colectează și se reciclează.                 cardiace.


              Aplicație


           Soia este o plantă foarte hrănitoare, din familia leguminoase. Folosiți
        internetul ca sursă de documentare și:
           l Prezentați valoarea nutritivă a boabelor de soia.
           l Enumerați trei produse alimentare care se obțin din soia.
           l Descrieți „călătoria” bobului de soia de la recoltare până la obține-
        rea laptelui de soia.
                                                                                     Soia şi produse din soia

              Și tu poți!

           1. Colectați corect uleiul alimentar uzat
           Uleiul alimentar utilizat  este reciclat pentru a se evita impactul negativ asupra mediului înconjurător.
        Asigurați-vă că și în gospodăria voastră respectați regulile de bază:
           l Lăsați uleiul folosit să se răcească.
           l Strecurați-l pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare.
           l Puneți uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă.
           l Duceți uleiul uzat la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.

           2. Calendarul consumului de legume și fructe
           Pentru o alimentație sănătoasă, consumul zilnic este de trei porții de legume și două porții de fructe. Desenați
        pe un carton și completați zilnic calendarul săptămânal al consumului vostru de legume şi fructe.

                    Luni         Marți       Miercuri        Joi         Vineri       Sâmbătă      Duminică
                roșie  măr
         Săpt.   ardei  kiwi
           1
                ceapă

           3. Mâncăm colorat, trăim sănătos!
           Nutriționiștii au împărțit fructele și legumele în cinci grupuri cromatice. Fiecare culoare oferă un set diferit
        de beneficii pentru sănătate. Realizați un poster în care să ilustrați semnificația culorii legumelor și fructelor
        și beneficiile pentru organism.

           4. Tablouri din semințe                             5. Paste în culori
           Realizați  tablouri  din  semințe  diverse  (cereale,   Realizați un ta-
        floarea-soarelui,  leguminoase,  dovleac,  susan,  mac   blou decorativ, folo-
        etc.), respectând normele specifice de securitate și   sind  paste  făinoase
        sănătate în muncă. Acolo unde este posibil,  folosiți   de diferite forme și
        și materiale refolosibile.                           culori.                  Tablou din paste făinoase

                                                                                                            17
   6   7   8   9   10   11   12