Page 3 - educatie-tehnologica-5
P. 3

Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană





           Nevoia de hrană este o necesitate fundamentală, satisfăcută prin ali-
        mentație.                                                                   Dicționar
           Alimentele sunt substanțe sau produse care servesc ca hrană oame-  Fibrele ajută tranzitul intestinal și eliminarea
        nilor. Odată consumate, ele sunt descompuse în substanțe simple prin   substanțelor nefolositoare din organism. Aces-
        procesul de digestie și îndeplinesc în organism două roluri esențiale:  tea sunt de proveniență vegetală și se găsesc
           l asigură creșterea și refacerea organismului - rol plastic;       în fructe, legume, semințe, nuci, cereale.
           l produc energia necesară funcționării organismului - rol energetic.
           Sursa naturală a alimentelor o constituie atât scoarța pământului, cât
        și organismele vii (plante și animale).
                                     ALIMENTE

         de origine minerală    de origine vegetală     de origine animală

                                                         carne, lapte, ouă,
                              legume, fructe, cereale,
              apă, sare                               pește și fructe de mare,
                                    ulei, zahăr
                                                          miere de albine




                                                                                 Alimente cu conţinut mare de fibre

                                                                              Enzimele au rol în descompunerea alimentelor
                                                                              în fragmente suficient de mici, încât să trea-
                                                                              că în sânge prin porii minusculi ai intestine-
                                                                              lor. Ele se găsesc mai ales în fructe (ananas,
                                                                              papaya, kiwi, avocado, mango, afine, struguri
                                                                              etc.), legume (ardei, roșii, ciuperci, broccoli, țeli-
                                                                              nă, castraveți, ceapă, usturoi, ghimbir etc.), ulei
                                                                              de măsline, miere de albine, iaurt.



           Alimentele pot fi consumate în stare naturală (legume, fructe, miere
        de albine) sau prelucrate (cereale, carne, ouă, lapte, pește și fructe de   Știați că?
        mare, ulei, zahăr).
           Alimentele conțin apă, elemente nutritive, fibre, enzime și altele. Fie-  l Glucidele se mai numesc și carbohidrați.
        care dintre acestea are un rol diferit în funcționarea organismului.  l Există oameni cărora unele alimente (ouă,
           Pentru a fi introdus în alimentație, un aliment trebuie să îndeplineas-  lapte, arahide, nuci, migdale etc.) le provoa-
        că următoarele condiții:                                              că alergii.
           l să fie hrănitor (să conțină elemente nutritive);
           l să asigure o anumită cantitate de energie;
           l să fie gustos și apetisant.
                                                                                                             9
   1   2   3   4   5   6   7   8