Page 3 - educatie-tehnologica-5
P. 3
Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană
Nevoia de hrană este o necesitate fundamentală, satisfăcută prin ali-
mentație. Dicționar
Alimentele sunt substanțe sau produse care servesc ca hrană oame- Fibrele ajută tranzitul intestinal și eliminarea
nilor. Odată consumate, ele sunt descompuse în substanțe simple prin substanțelor nefolositoare din organism. Aces-
procesul de digestie și îndeplinesc în organism două roluri esențiale: tea sunt de proveniență vegetală și se găsesc
l asigură creșterea și refacerea organismului - rol plastic; în fructe, legume, semințe, nuci, cereale.
l produc energia necesară funcționării organismului - rol energetic.
Sursa naturală a alimentelor o constituie atât scoarța pământului, cât
și organismele vii (plante și animale).
ALIMENTE
de origine minerală de origine vegetală de origine animală
carne, lapte, ouă,
legume, fructe, cereale,
apă, sare pește și fructe de mare,
ulei, zahăr
miere de albine
Alimente cu conţinut mare de fibre
Enzimele au rol în descompunerea alimentelor
în fragmente suficient de mici, încât să trea-
că în sânge prin porii minusculi ai intestine-
lor. Ele se găsesc mai ales în fructe (ananas,
papaya, kiwi, avocado, mango, afine, struguri
etc.), legume (ardei, roșii, ciuperci, broccoli, țeli-
nă, castraveți, ceapă, usturoi, ghimbir etc.), ulei
de măsline, miere de albine, iaurt.
Alimentele pot fi consumate în stare naturală (legume, fructe, miere
de albine) sau prelucrate (cereale, carne, ouă, lapte, pește și fructe de Știați că?
mare, ulei, zahăr).
Alimentele conțin apă, elemente nutritive, fibre, enzime și altele. Fie- l Glucidele se mai numesc și carbohidrați.
care dintre acestea are un rol diferit în funcționarea organismului. l Există oameni cărora unele alimente (ouă,
Pentru a fi introdus în alimentație, un aliment trebuie să îndeplineas- lapte, arahide, nuci, migdale etc.) le provoa-
că următoarele condiții: că alergii.
l să fie hrănitor (să conțină elemente nutritive);
l să asigure o anumită cantitate de energie;
l să fie gustos și apetisant.
9

