Page 7 - educatie-tehnologica-5
P. 7

Sarea – prieten și dușman

           Sarea (clorura de sodiu) este un complex de săruri minerale extrem
        de importante pentru organismul uman: sodiu (40%) și clor (60%).
           Sarea  are  rolul  de  a  da  un  gust  bun  mâncării,  dar  este  și  un  bun
        conservant. Ea se regăsește în natură într-o varietate de forme și surse.
        Pentru consum, sarea este rafinată (spălată de impurități, uscată, măci-
        nată etc.), modificându-i-se astfel compoziția chimică naturală.
                                              Sarea gemă se extrage din sa-
         Sare gemă
                                           line (mine de sare) și, pe lângă
                                           clorura de sodiu, conține și alte
                                           elemente,  printre  care  magneziu,
                                           calciu și iod.                               Tipuri de sare
                                              Sarea de mare se obține din
                                           apa mărilor sau oceanelor prin
                                           procedee de evaporare a apei. Ea
                                           conține urme de minerale în func-
                                           ție de locul din care provine, care
        nu se găsesc de obicei în sarea de mină. Sarea de mare este mai puțin
        rafinată decât celelalte săruri și poate fi atât fină, cât și grunjoasă.
           Sarea de Himalaya este extrasă din munții care îi dau numele, este
        nerafinată și bogată în minerale. Se găsește sub formă de cristale în două
        culori: roz sau negru, în funcție de zona din care a fost extrasă și de mi-      Sare de mare
        neralele conținute. Are conținut redus de sodiu.
           Sarea de masă se găsește în solnița din orice bucătărie. Ea este rafi-
        nată, albă, fină sau grunjoasă și deseori îmbogățită cu iod.

           Pentru a funcționa normal, organismul uman are nevoie de circa 5 g
        de sare pe zi. Consumată în exces, sarea poate duce la creșterea tensiunii
        arteriale, la boli de inimă și de rinichi. În alimentația noastră, o cantitate
        mare de sare provine din alimentele procesate (mezeluri, chipsuri, covri-
        gei, supe instant, sosuri etc.).
           Pentru a evita consumul excesiv de sare, aceasta poate fi înlocuită
        în mâncăruri cu condimente și ierburi aromatice. Legumele care conțin
        sodiu sunt: ridichile, spanacul, varza, dovleceii, fasolea, țelina, cartofii și   Sare de Himalaya
        mazărea. Printre alimentele care conțin sodiu se numără: laptele, ouăle
        și carnea.


               De reținut!                                                          Știați că?

           l Apa este esențială pentru menținerea sănătății organismului.     l Sarea este singura rocă comestibilă pen-
           l Apa potabilă este incoloră, inodoră și insipidă. Pentru buna func-  tru oameni.
        ționare a organismului, recomandarea este de a consuma doi litri de li-  l Sarea  ajută la eliminarea bacteriilor dintr-o
        chide pe zi.                                                          rană deschisă.
           l Sarea (clorura de sodiu) este un complex de săruri minerale: sodiu   l În trecut, sarea era extrem de prețuită. În
        (40%) și clor (60%).                                                  Imperiul Roman, ofițerii și soldații primeau o
                                                                              alocație în sare (lat. sal, salis). De aici a rămas
           l Sarea are rol în buna funcționare a organismului și dă un gust bun   și cuvântul, care exprimă remunerația pentru
        mâncării. Consumul zilnic de sare recomandat este de circa 5 g.       muncă – salariul (salarium).
                                                                                                            13
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12