Page 7 - educatie-tehnologica-5
P. 7
Sarea – prieten și dușman
Sarea (clorura de sodiu) este un complex de săruri minerale extrem
de importante pentru organismul uman: sodiu (40%) și clor (60%).
Sarea are rolul de a da un gust bun mâncării, dar este și un bun
conservant. Ea se regăsește în natură într-o varietate de forme și surse.
Pentru consum, sarea este rafinată (spălată de impurități, uscată, măci-
nată etc.), modificându-i-se astfel compoziția chimică naturală.
Sarea gemă se extrage din sa-
Sare gemă
line (mine de sare) și, pe lângă
clorura de sodiu, conține și alte
elemente, printre care magneziu,
calciu și iod. Tipuri de sare
Sarea de mare se obține din
apa mărilor sau oceanelor prin
procedee de evaporare a apei. Ea
conține urme de minerale în func-
ție de locul din care provine, care
nu se găsesc de obicei în sarea de mină. Sarea de mare este mai puțin
rafinată decât celelalte săruri și poate fi atât fină, cât și grunjoasă.
Sarea de Himalaya este extrasă din munții care îi dau numele, este
nerafinată și bogată în minerale. Se găsește sub formă de cristale în două
culori: roz sau negru, în funcție de zona din care a fost extrasă și de mi- Sare de mare
neralele conținute. Are conținut redus de sodiu.
Sarea de masă se găsește în solnița din orice bucătărie. Ea este rafi-
nată, albă, fină sau grunjoasă și deseori îmbogățită cu iod.
Pentru a funcționa normal, organismul uman are nevoie de circa 5 g
de sare pe zi. Consumată în exces, sarea poate duce la creșterea tensiunii
arteriale, la boli de inimă și de rinichi. În alimentația noastră, o cantitate
mare de sare provine din alimentele procesate (mezeluri, chipsuri, covri-
gei, supe instant, sosuri etc.).
Pentru a evita consumul excesiv de sare, aceasta poate fi înlocuită
în mâncăruri cu condimente și ierburi aromatice. Legumele care conțin
sodiu sunt: ridichile, spanacul, varza, dovleceii, fasolea, țelina, cartofii și Sare de Himalaya
mazărea. Printre alimentele care conțin sodiu se numără: laptele, ouăle
și carnea.
De reținut! Știați că?
l Apa este esențială pentru menținerea sănătății organismului. l Sarea este singura rocă comestibilă pen-
l Apa potabilă este incoloră, inodoră și insipidă. Pentru buna func- tru oameni.
ționare a organismului, recomandarea este de a consuma doi litri de li- l Sarea ajută la eliminarea bacteriilor dintr-o
chide pe zi. rană deschisă.
l Sarea (clorura de sodiu) este un complex de săruri minerale: sodiu l În trecut, sarea era extrem de prețuită. În
(40%) și clor (60%). Imperiul Roman, ofițerii și soldații primeau o
alocație în sare (lat. sal, salis). De aici a rămas
l Sarea are rol în buna funcționare a organismului și dă un gust bun și cuvântul, care exprimă remunerația pentru
mâncării. Consumul zilnic de sare recomandat este de circa 5 g. muncă – salariul (salarium).
13

