Page 9 - educatie-tehnologica-5
P. 9
Alimente de origine vegetală
Alimentele de origine vegetală se obțin de la plante. Ele se pot con-
suma în stare proaspătă (legume și fructe) sau prelucrată (cereale, ulei,
zahăr).
Legumele și fructele – sursă de vitamine
Legumele și fructele sunt apreciate în alimentație pentru valoare nu-
tritivă, gust și pentru posibilitatea de a face parte dintr-o varietate de
meniuri. Legumele și fructele conțin apă (75-95%), vitamine, substanțe Este foarte important să mâncăm cinci
minerale, glucide (fructoză), fibre. porţii de legume şi fructe în fiecare zi.
Se recomandă să fie consumate proaspete, sub formă de salate, sucuri,
smoothie, creme și piureuri crude. Sunt și legume care nu se pot consu-
ma decât preparate: la abur, înăbușite, piureuri, soteuri, supe etc. Fructe-
le se pot prepara sub formă de compoturi, dulcețuri, gemuri, marmelade
și se pot folosi în prepararea unor produse de cofetărie – patiserie.
Vitaminele se păstrează prin congelarea legumelor și fructelor la cel
mult trei ore după ce au fost culese.
Fructele și legumele sunt cele mai importante surse de vitamine și
antioxidanți. Fructe congelate
Dicționar
Smoothie – băutură „groasă” preparată din-
tr-un amestec de fructe sau legume proaspete,
pasate întregi (suc, pulpă și semințe) în blen-
der; se poate adăuga lapte, iaurt sau gheață
în cantități mici.
Antioxidanți – substanțe (vitamine, minerale,
enzime) care încetinesc procesul de îmbătrâ-
nire și sunt benefice pentru o viață sănătoasă.
Știați că?
l Coaja unor fructe și legume conține mai
mulți antioxidanți, mai multe vitamine, mine-
rale și fibre vegetale decât fructul în sine.
l În procesul de fierbere a fructelor sau legu-
melor, vitamina C se distruge.
l Ciupercile nu sunt legume, ele fac parte din
regnul Fungi.
15

