Page 4 - educatie-tehnologica-5
P. 4
Unitatea 1:
Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană, alimentația echilibrată
Elementele nutritive Un aliment este caracterizat de:
l valoarea nutritivă, dată de conținutul de elemente nutritive;
Proteine l valoarea energetică, reprezentată de cantitatea de energie elibe-
rol plastic rată în organism; se măsoară în calorii (cal), kilocalorii (kcal), Jouli (J),
Se găsesc în: leguminoase uscate (soia, kilo Jouli (kJ);
mazăre, fasole), cereale, avocado, carne,
lapte, ouă. 1g proteine = 4,1 kcal 1g lipide = 9,3 kcal 1g glucide = 4,1 kcal
Lipide (grăsimi) l valoarea estetică se referă la aspectul exterior și interior al alimen-
rol energetic tului.
Se găsesc în: ulei, margarină, nuci, arahide,
carne, slănină, seu, lapte, smântână, unt.
De reținut!
Glucide (zaharuri)
rol energetic l Alimentele pot fi de origine minerală, vegetală și animală. Ele pot fi
Se găsesc în: legume, fructe, cereale, lapte, consumate în stare naturală sau prelucrate.
miere de albine, zahăr. l În organism, alimentele au rol plastic (asigură creșterea și refacerea
organismului) și rol energetic (produc energia necesară funcționării or-
Vitamine ganismului).
Au rol în buna funcționare a organismului. l Alimentele conțin apă, elemente nutritive (proteine, lipide, glucide,
Sunt denumite după literele alfabetului: vitamine, săruri minerale), fibre, enzime și alte componente.
A, complexul de vitamine B, C, D, E, K. Ali-
mentele cele mai bogate în vitamine sunt l Un aliment este caracterizat de valoarea nutritivă, valoarea energe-
legumele și fructele proaspete. tică și valoarea estetică.
Aplicații
1. Albumul vitaminelor și mineralelor
Realizați Albumul vitaminelor şi mineralelor folosind diferite surse
de documentare. Dedicați câte o pagină pentru fiecare dintre vitaminele
și mineralele mai importante, care să conțină următoarele informații:
l rolul vitaminelor/mineralelor în organism;
Alimente care conţin vitamine
l efectele asupra sănătății;
Săruri (substanțe) minerale l alimente în care se găsesc vitamine/minerale;
Intră în componența sângelui, a mușchilor, l imagini sugestive.
a oaselor. Cele mai importante sunt: cal- Ordonați alfabetic paginile și atașați o copertă adecvată temei.
ciul, sodiul, potasiul, fosforul, magneziul,
fierul, iodul, clorul. Se găsesc în apă, în ali-
mentele de origine vegetală, cât și în cele
de origine animală.
Alimente care conţin calciu Pagină din album
10

