Page 4 - educatie-tehnologica-5
P. 4

Unitatea 1:
        Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană, alimentația echilibrată


        Elementele nutritive                  Un aliment este caracterizat de:
                                              l valoarea nutritivă, dată de conținutul de elemente nutritive;
         Proteine                             l valoarea energetică, reprezentată de cantitatea de energie elibe-
         rol plastic                       rată în organism; se măsoară în calorii (cal), kilocalorii (kcal), Jouli (J),
         Se găsesc în: leguminoase uscate (soia,   kilo Jouli (kJ);
         mazăre, fasole), cereale, avocado, carne,
         lapte, ouă.                        1g proteine = 4,1 kcal  1g lipide = 9,3 kcal  1g glucide = 4,1 kcal

         Lipide (grăsimi)                     l valoarea estetică se referă la aspectul exterior și interior al alimen-
         rol energetic                     tului.
         Se găsesc în: ulei, margarină, nuci, arahide,
         carne, slănină, seu, lapte, smântână, unt.
                                                 De reținut!
         Glucide (zaharuri)
         rol energetic                        l Alimentele pot fi de origine minerală, vegetală și animală. Ele pot fi
         Se găsesc în: legume, fructe, cereale, lapte,   consumate în stare naturală sau prelucrate.
         miere de albine, zahăr.              l În organism, alimentele au rol plastic (asigură creșterea și refacerea
                                           organismului) și rol energetic (produc energia necesară funcționării or-
         Vitamine                          ganismului).
         Au rol în buna funcționare a organismului.   l Alimentele conțin apă, elemente nutritive (proteine, lipide, glucide,
         Sunt  denumite  după  literele  alfabetului:     vitamine, săruri minerale), fibre, enzime și alte componente.
         A, complexul de vitamine B, C, D, E, K. Ali-
         mentele cele mai bogate în vitamine sunt   l Un aliment este caracterizat de valoarea nutritivă, valoarea energe-
         legumele și fructele proaspete.   tică și valoarea estetică.


                                                 Aplicații


                                              1. Albumul vitaminelor și mineralelor
                                              Realizați Albumul vitaminelor şi mineralelor folosind diferite surse
                                           de documentare. Dedicați câte o pagină pentru fiecare dintre vitaminele
                                           și mineralele mai importante, care să conțină următoarele informații:
                                              l rolul vitaminelor/mineralelor în organism;
             Alimente care conţin vitamine
                                              l efectele asupra sănătății;
         Săruri (substanțe) minerale          l alimente în care se găsesc vitamine/minerale;
         Intră în componența sângelui, a mușchilor,   l imagini sugestive.
         a oaselor. Cele mai importante sunt: cal-  Ordonați alfabetic paginile și atașați o copertă adecvată temei.
         ciul,  sodiul,  potasiul,  fosforul,  magneziul,
         fierul, iodul, clorul. Se găsesc în apă, în ali-
         mentele de origine vegetală, cât și în cele
         de origine animală.















              Alimente care conţin calciu                                                       Pagină din album
        10
   1   2   3   4   5   6   7   8   9