Page 8 - educatie-tehnologica-5
P. 8
Unitatea 1:
Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană, alimentația echilibrată
Aplicații
1. Scrieți un referat cu tema „Apa este viaţă!” 2. Completați tabelul de mai jos cu exemple de le-
Timp de lucru: două săptămâni gume și fructe care au conținut mare de apă.
Plan tematic Punctaj Legume Fructe
1 prezentarea rolului apei în natură și în 20 de puncte roșii portocale
întreținerea vieții
2 prezentarea importanței consumului 30 de puncte
de apă de către om
3 descrierea surselor de apă și a calității 20 de puncte 3. Sarea în bucate
apei potabile În natură, sarea se regăsește într-o varietate de
4 identificarea zilelor importante de acțiune 20 de puncte forme și surse. Folosind diferite surse de informare,
pentru conservarea și protejarea apelor documentați-vă despre diferitele tipuri de sare (as-
Notă: Pentru originalitatea lucrării, corectitudinea exprimării pect, proveniență, compoziție, utilizare). Realizați un
și folosirea vocabularului specific se acordă 10 puncte. pliant ilustrativ.
Și tu poți!
1. Filtrarea apei 2. Sarea cu cristale colorate
Materiale necesare: Materiale necesare:
un PET de 2 litri, șer- o farfurioară, două linguri de
vețele, prosoape de hâr- sare, trei linguri cu suc concentrat de Sare roz
tie, un recipient cu apă sfeclă roșie/varză roșie, un pai/bețișor
murdară Etape de lucru:
Etape de lucru: a. Puneți sarea pe farfurioară.
a. Tăiați PET-ul în b. Adăugați sucul de sfeclă/varză roșie și ameste-
două. Puneți gâtul PET- cați cu bețișorul.
ului în cealaltă jumătate c. Țineți farfurioara descoperită, la cald, timp de
în așa fel, încât să forme- câteva zile, până când apa se evaporă.
ze o pâlnie prin care veți Ce observați pe farfurie?
turna apa nefiltrată.
b. Așezați două șer- 3. Preveniți oxidarea merelor și a perelor
vețele de hârtie și două Filtrarea apei Se știe că odată curățate de coajă, merele și perele
prosoape de hârtie în capătă o culoare maronie. Pentru a le ajuta să-și păs-
straturi pentru a forma un filtru. Puneți filtrul în pâl- treze culoarea inițială de fructe proaspete, le puteți
nia formată din jumătatea de sus a PET-ului. pune în apă puțin sărată.
c. Realizați „apa murdară” folosind diverse materi-
ale: ulei, bucățele mici de hârtie, fire de nisip, pământ 4. Curățați nucile mai ușor
și alte materiale pe care le aveți la îndemână. Înainte de a curăța nucile, puneți-le în apă sărată
d. Turnați apă murdară prin filtru în sticlă. câteva ore. Coaja va putea fi îndepărtată mult mai ușor.
Scoateți filtrul din pâlnie și analizați ce a rămas în el. 5. Păstrați laptele proaspăt
Care strat din filtru a reținut cea mai mare parte Laptele se poate altera și înaintea termenului de
din murdărie? Apa filtrată este potabilă? expirare, chiar dacă este păstrat în frigider. Adăugați
un praf de sare când deschideți cutia de lapte și veți
împiedica alterarea acestuia.
14

