Page 8 - educatie-tehnologica-5
P. 8

Unitatea 1:
        Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană, alimentația echilibrată



              Aplicații

           1. Scrieți un referat cu tema „Apa este viaţă!”     2. Completați tabelul de mai jos cu exemple de le-
           Timp de lucru: două săptămâni                    gume și fructe care au conținut mare de apă.
             Plan tematic                        Punctaj             Legume                    Fructe

          1  prezentarea rolului apei în natură și în   20 de puncte   roșii                  portocale
             întreținerea vieții
          2  prezentarea importanței consumului   30 de puncte
             de apă de către om
          3  descrierea surselor de apă și a calității   20 de puncte  3. Sarea în bucate
             apei potabile                                     În natură, sarea se regăsește într-o varietate de
          4  identificarea zilelor importante de acțiune 20 de puncte  forme și surse. Folosind diferite surse de informare,
             pentru conservarea și protejarea apelor        documentați-vă despre diferitele tipuri de sare (as-
         Notă: Pentru originalitatea lucrării, corectitudinea exprimării   pect, proveniență, compoziție, utilizare). Realizați un
         și folosirea vocabularului specific se acordă 10 puncte.  pliant ilustrativ.

              Și tu poți!



           1. Filtrarea apei                                   2. Sarea cu cristale colorate
           Materiale necesare:                                 Materiale necesare:
           un PET de 2 litri, șer-                             o farfurioară, două linguri de
        vețele, prosoape de hâr-                             sare, trei linguri cu suc concentrat de    Sare roz
        tie, un recipient cu apă                             sfeclă roșie/varză roșie, un pai/bețișor
        murdară                                                Etape de lucru:
           Etape de lucru:                                     a. Puneți sarea pe farfurioară.
           a. Tăiați PET-ul în                                 b. Adăugați sucul de sfeclă/varză roșie și ameste-
        două. Puneți gâtul PET-                              cați cu bețișorul.
        ului în cealaltă jumătate                              c. Țineți farfurioara descoperită, la cald, timp de
        în așa fel, încât să forme-                          câteva zile, până când apa se evaporă.
        ze o pâlnie prin care veți                             Ce observați pe farfurie?
        turna apa nefiltrată.
           b.  Așezați două  șer-                              3. Preveniți oxidarea merelor și a perelor
        vețele de hârtie  și două       Filtrarea apei         Se știe că odată curățate de coajă, merele și perele
        prosoape de hârtie în                                capătă o culoare maronie. Pentru a le ajuta să-și păs-
        straturi pentru a forma un filtru. Puneți filtrul în pâl-  treze culoarea inițială de fructe proaspete, le puteți
        nia formată din jumătatea de sus a PET-ului.         pune în apă puțin sărată.
           c. Realizați „apa murdară” folosind diverse materi-
        ale: ulei, bucățele mici de hârtie, fire de nisip, pământ   4. Curățați nucile mai ușor
        și alte materiale pe care le aveți la îndemână.        Înainte de a curăța nucile, puneți-le în apă sărată
           d. Turnați apă murdară prin filtru în sticlă.     câteva ore. Coaja va putea fi îndepărtată mult mai ușor.

           Scoateți filtrul din pâlnie și analizați ce a rămas în el.   5. Păstrați laptele proaspăt
           Care strat din filtru a reținut cea mai mare parte   Laptele se poate altera și înaintea termenului de
        din murdărie? Apa filtrată este potabilă?            expirare, chiar dacă este păstrat în frigider. Adăugați
                                                             un praf de sare când deschideți cutia de lapte și veți
                                                             împiedica alterarea acestuia.

        14
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12