Page 6 - educatie-tehnologica-5
P. 6
Unitatea 1:
Alimentația omului, satisfacerea nevoii de hrană, alimentația echilibrată
Alimente de origine minerală
Alimentele de origine minerală provin din scoarța pământului. Acestea sunt apa și sarea.
Apa – esențială pentru viață
Apa este un element vital pentru toate formele de viață. Corpul uman
creier sânge conține între 60 și 75% apă.
75% 83%
Pe Pământ, apa se găsește sub diferite forme: lichidă, solidă și ga-
zoasă. Sursele de apă sunt: de suprafață (lacuri și râuri) și de adâncime
mușchi (izvoare, pânze freatice).
22% Apa potabilă (bună de băut) este incoloră (fără culoare), inodoră
(fără miros) și insipidă (fără gust). Apa de la robinet, indiferent de sur-
oase sa din care provine, este mai întâi filtrată și dezinfectată în stațiile de
22% tratare. Apa pură nu conține calorii.
Apa minerală naturală este extrasă din surse subterane și conține
săruri minerale dizolvate, cu efecte benefice pentru sănătate. Apa mi-
ficat
85% rinichi nerală îmbuteliată poate fi carbogazoasă (cu efervescență) sau plată
83% (fără efervescență).
Apa trebuie consumată la o temperatură de circa 5°C. Cu cât este
Organismul nostru este 60-75% apă! mai rece apa pe care o bem în timpul meselor, cu atât digestia va fi
mai lentă.
Pentru buna funcționare a organismului uman, recomandarea este
de a se consuma doi litri de lichide pe zi. Aportul necesar de lichide
poate fi asigurat zilnic din diverse surse:
Știați că? băuturi surse de hrană
apă, ceai, lapte și carne,
l Ziua Internațională a Apei se sărbătorește în fructe și pâine și
fiecare an pe 22 martie. sucuri legume produse cereale pește, ouă,
naturale lactate leguminoase
l 97% din apa de pe Pământ este sărată, 2,1 %
este închisă în calote polare și mai puțin de
1% este disponibilă ca apă potabilă.
l Setea apare în momentul în care organis-
mul resimte un deficit de apă. Cantitatea de
apă din organism nu trebuie să scadă cu mai IAURT
mult de 1% pe zi.
l Apa din sânge ajută la oxigenarea celulelor,
la transportul substanțelor nutritive și la eli-
minarea toxinelor din organism.
12

